Hintakorvattavuus ja oman hoidon muutospaineet


Taas elämään on tulossa muutoksia. Lääkkeiden korvattavuus muutos aiheuttaa näitä muutoksia. Ei välttämättä maata kaatavia. Mutta, entä jos siihen lisää muutokset millä lailla jatkossa hoitaa diabetestaan. Näitä asioita joutuu miettimään, koska hoidon tasapaino ei välttämättä ole muuttunut, kuin korkeintaan huonompaan suuntaa nykyhoidolla. Jos sokerihemoglobiinin arvoihin vertaa ja mihinkäs muuhun sitä voi verrata. Onko pumppu sitten ollut hyvä hoito väline? Kyllä se helpottaa joitakin asioita. Verensokerin arvoja joutuu kuitenkin mittaamaan ehkäpä enemmänkin, jos tunnollinen on. Mutta mikä siinä ärsyttää, ovat tietysti ne kaikki tukos ilmoitukset, insuliinin loppumiset ja muuta vastaavat ilmoitukset, jos ne tapahtuvat vähemmän suotuisaan ajankohtaan. Ja sellainen tilanne on ollessasi esimerkiksi unessa, kyllä siihen herää, eikä uni enää sen jälkeen maita.


Yllättävään tilanteeseen olen joutunut apteekissa asioidessani. Näin kävi, kun lääkärin uusimat insuliini reseptit eivät vastannetkaan kansaneläkelaitoksen standardeja. Olisin tarvinnut pumpun käyttötarkoitukseen liittyvää insuliinia säiliössä, mutta kas kummaa minulle tarjottiin QuikPenejä. Varmasti niistäkin olisi pumppuun sen insuliinin jotenkin saanut imettyä. Mutta se ei varmasti ollut tarkoitus, lapsushan siinä oli käynyt. Harmittaahan se, että joutuu lähes rautalangasta vääntämään, etteivät ne käyneet minun hoitooni. Pitkää pinnaa siinä vaadittiin molemmanpuolin, kun toinen osapuoli vielä muistutti Kelan tiukemmasta linjasta lääkkeiden reseptien osalta ja muutoksia ei pystyisi tekemään ilman lääkäriä. Tällaiset asiat saavat miettimään, onko tässä mitään järkeä. Täytyy vain muistuttaa itselle, etteihän meistä kukaan ole täydellinen. Toki sellaisiakin on jotka niin uskovat itsestään.


Mitä jatkossa sitten tekee, on vielä vaiheessa. Toivottavasti diabeteshoitajan kanssa voidaan vielä miettiä muitakin vaihtoehtoja, kuin pelkästään pumppu hoitoa, jos siinä tuntuu olevan ”liian” paljon vastoinkäymisiä. Nyt tarvitaan hyviä perusteluja. Samoin kuin olisin toivonut, että diabeteslehdessä olisi ollut tuo sama perustelu kuin Aamulehdessä miksi korvattavuus muuttuu. Eikö diabetesliitto halunnut astua kummankaan osapuolen varpaille vai mikä oli syynä perusteluiden puutteelle. Epävarmuus ei ole mukavaa.


”Piirton mukaan korvattavuus poistuu osasta Humalogin tuotteista, koska hintalautakunta ja Humalogin valmistaja eivät päässeet sopuun korvaavuutta koskevissa neuvotteluissa. Tämän takia hintalautakunta päätti poistaa korvattavuuden Humalogin insuliinikynästä ja -säiliöstä.”


"https://www.aamulehti.fi/uutiset/kela-korvattavuus-poistuu-osasta-humalogin-diabetestuotteista-tilalle-voi-ottaa-voimakkaamman-laakkeen-tai-uuden-valmisteen- 201150662/">Valitettavasti Aamulehden lehden juttua, joka liittyy humalogin korvattuvuuden muutokseen, ei voi lukea täältä suoraan.