Mikä aiheuttaa diabeteksen maailman laajuisen leviämisen


Helppoja vastauksia ei ole olemassa, synkät tilastot kertovat kuinka vuoteen 2040 mennessä, maailman diabeetikkojen määrä on vuosittain kasvanut keskimäärin lähes 10 miljoonalla.


Tutkijat yrittävät sinnikkäästi löytää syitä tai tapoja, joilla ihminen altistuu diabetekseen. Tiede kehittyy, tutkintamenetelmät kehittyvät ja näin löydetään uusia mahdollisia syntymistapoja tai niitä edistäviä altistavia tekijöitä.


Esittelen tässä suomennettuna yhden vasta julkaistusta tutkimuksesta suomennetun version.


Voiko diabetes levitä kuin hullun lehmän tauti?


Prionit ovat salakavalia proteiineja, jotka leviävät taudinaiheuttajina ja laukaisevat kuoleman olosuhteissa kuten hullun lehmän tauti. Proteiini sotkettiin diabetekseen, uusi tutkimus osoittaa, jakaa joitakin yhtäläisyyksiä näiden ryökäleiden kanssa. Tutkijat siirsivät diabeteksen yhdeltä hiireltä toiselle vain pistämällä eläimeen tämän toisen proteiinia. Tulokset eivät osoita, että diabetes on tarttuva kuin kylmä, mutta verensiirrot, tai jopa ruoka, voivat levittää tautia.


Työ on ”hyvin jännittävää” ja ”hyvin dokumentoitua” osoittaa, että proteiinilla on jotakin prionimaista käyttäytymistä, sanoo prioniproteiini biologi Witold Surewicz Case Western Reserve University Clevelandissa, Ohio, joka ei ollut yhteydessä tutkimukseen. Hän varoittaa kuitenkin, hypystä siihen tulokseen, että diabetes leviää henkilöstä toiseen. Tutkimus tuo esille tämän mahdollisuuden, hän sanoo, mutta ”se jää selvitettäväksi”.


Prionit ovat epätaittuneita proteiineja, jotka voivat aiheuttaa yleensä taitettuja versioita samasta proteiinista epätaittumalla itseensä. Kun tämä muuntuminen tapahtuu aivoissa, vääristyneet proteiinit poimuttuvat solujen sisälle ja tappavat heidät. Vaikka prionitaudit ovat harvinaisia ihmisillä, he jakavat joitakin yhtäläisyyksiä yleisempiä sairauksien kanssa. Alzheimerin tauti, esimerkiksi, epämuodostuneen proteiinin pyöreätä massaa eli β-amyloidia kerääntyy aivoissa. Parkinsonin tauti ja Huntingtonin tauti, kaksi muuta aivo sairautta, myös muistuttavat kasautumia, tai epäkietoutuneiden proteiinien möykkyjä.


Ensi silmäyksellä tyypin 2 diabetes, jossa ihmiset menettävät mahdollisuuden hallita veren glukoosipitoisuutta, ei näytä olevan mitään yhteyttä prioneihin tai rappeutumissairauksiin. Mutta henkilöillä, joilla on tämän muotoinen diabetes, haiman solut kasaavat proteiinin möhkäleitä kutsutaan islet (saareke) amyloidin polypeptidi (IAPP), joka on hyvin samankaltainen kuin β-amyloidi, jota kertyy Alzheimerin taudissa. Proteiinin saostumat saattaa lopulta tappaa monia β soluja haimassa, joka valmistaa insuliini hormonia.


Uudessa tutkimuksessa, neurobiologi ja biokemisti McGovern Medical Schoolin Claudio Soto Texas Health Science Centerin yliopistosta Houstonissa ja kollegat testasivat voisiko IAPP yksin aloittaa diabeteksen hiirillä. Tutkijat aloittivat viljelemällä haiman soluja terveestä ihmisestä, ja nuoresta hiirestä joka oli käsitelty geenitekniikalla syntetisoimiseksi suurella määrällä ihmisen IAPPta. Kun tutkijat lisäsivät materiaalia vanhojen järjestettyjen hiirten haimoista, joilla oli jo diabetes, IAPP möhkäleet itivät viljellyissä soluissa. Möhkäleitä myös esiintyi, kun solut olivat altistettuina laboratorio syntetisoituun IAPP kiemuroihin, tutkijat raportoivat suoraan tänään Journal of Experimental Medicinessä.


Soto ja hänen tiiminsä seuraavaksi testasivat, josko he voisivat aiheuttaa IAPP möhkäleiden muodostumisen elävissä hiirissä. Nuoria jyrsijöitä, joita oli geneettisesti muutettu syrjimään ihmisten IAPPta, ovat yleensä terveitä, mutta kun tutkijat pistivät niihin synteettistä IAPPta tai materiaalia diabeetikon hiirten haimoista, IAPP kasaumia muodostui haimassa. Prionien kanssa, hitunen epäkietoutunutta IAPPta toimii kuin siemen, joka kannustaa uusia ryppäitä epänormaaliin proteiinin kasvuun.


Tutkijat sitten tutkivat, aiheuttavatko IAPP kasaumat hiirissä herättämään 2 tyypin diabeteksen oireita. Se teki. Tartunnan saanneilla eläimillä veren glukoosipitoisuudet olivat korkeammat kuin valvotuilla eläimillä. Ja kuten ihmisdiabeetikoilla, sairastavilla eläimillä oli epänormaalit glukoosirasituskoe testit, jotka mittaavat sokeriaineenvaihduntaa. Vieläkin silmiinpistävämpää, suuri määrä β-soluja kuoli kunkin jyrsijän haimassa.


”Me voidaan aiheuttaa täysin puhjennut tauti vain antamalla proteiini kasautumia” Soto sanoo. Hän kiirehtii lisäämään, että tulokset eivät tarkoita, että diabetes voi tarttua jokapäiväisestä vuorovaikutuksesta ihmisten keskuudessa. ”Se ei ole, kuten flunssa”. Kuitenkin hänen mukaansa tutkijat aikovat testata, voiko tauti levitä perinteisellä prioni reitillä, kuten verensiirroilla tai elinsiirroilla. Soto sanoo, että ihmiset ehkä altistuvat myös mahdolliseen diabetekseen ruoan aiheuttamana, esimerkiksi he söisivät eläimen lihaa, jonka haima oli alkanut kasata IAPPta.


Biokemisti ja solu biologi David Harris, joka tutkii prioneja Boston University Schoolin lääketieteellisessä, mielestä mahdollisuudet siirtyä ihmisten välillä on ”liioiteltua”. Hän sanoo, että tutkijat siirtävät tautia keinotekoisilla keinoilla, kuten haima ruiske uutteilla diabeetikko hiiristä, ja ”ei ole tilanteita, kuten sotketaan ihmisen haima”.


Alkuperäinen teksti ilmestyi seuraavassa julkaisussa.


Miksi tämä aihe sai kirjoittamaan tämän jutun. Ehkä siksi, että voiko proteiini prioneilla, todellakin olla jokin syy yhteys diabeteksen leviämiseen. Kuten jutussa tuotiin esille, ihmisillä tätä kautta mahdollisuus olisi verenluovutusten tai elinsiirtojen kautta. Mutta kuten tiedämme, diabeetikot eivät voi olla luovuttava osapuoli, ellei ole kyseessä diagnosoimaton diabetes. Yksi vaihtoehto oli ruoka, jonka välityksellä tällainen diabetekseen altistava tekijä voisi syntyä. Sitten onkin syytä kysyä kuinka hyvin elintarvikkeita valvovat viranomaiset ovat tietoisia ruuaksi jalostettujen eläinten mahdollisista diabeteksista. Voiko pakastetussa eläin elintarvikkeissa säilyä mahdollinen taudin aiheuttaja. Mutta tutkijoilla on vielä paljon selvitettävää prionien leviämisreiteistä. Ja löytyyhän sitten niitä, jotka eivät usko pienimpäänkään mahdollisuuteen tällä lailla altistua diabeteksen, joka kirjoitetussa jutussa myös tuli esille.