Tietoa hoidosta ja palveluista.


Diabeteksen hoito on omahoitoa, eli diabeetikkona seuraat vointiasi (mm. mittaat verensokeriasi ja -painetta), otat lääkkeesi ja syöt oikean määrän ravintoa, sekä liikut riittävästi päivittäin. Hoitohenkilökunta opastaa Sinua toimimaan oikein näissä asioissa. Yhdistyksenä pyrimme hakemaan ja esittämään diabeetikon hoitoon liittyvää tietoa kirkkonummelaisille!


Yleiset terveyspalvelut Kirkkonummella


Kirkkonummelaisia diabeetikoita hoidetaan oman alueen terveyskeskuksissa tai erikoissairaanhoidon yksiköissä. 1.5.2011 alkaen on sen terveyskeskuksen, jossa asioi, voinut valita. Työterveyshuollonkin asiakkailla on oikeus hoitovälineisiin. Tietoa länsiuudenmaan hyvinvointipalveluista, joiden toiminta alkoi 1.1.2023.


Tarvikejakelu toimii seuraavasti:


Diabetestarvikkeita voi noutaa noin viikkon kuluttua tilaamisesta keskustan hyvinvointikeskuksesta (jossa opasteet kuinka toimitaan), Masalan tai Veikkolan potilastoimistosta, maanantaista tortaihin kello 8:00 - 16:00 sekä perjantaisin kello 8:00 - 15.00. Tarvikkeet voi tilata etukäteen lomakkeella. Tilaukset voi noutaa yllä mainituista paikoista. Insuliini-pumppu-tarvikkeisiin on syytä varata vähintään 2 viikkoa.


Muualta saatavaa diabeteshoitoa


Yksityisiltä lääkäriasemilta saa myös dm-hoitoa ja hoidonopastusta Kirkkonummen Terveystalolta .


Hoitovälineisiin liittyvää


"Diabeetikolla on oikeus saada tarvitsemansa hoitovälineet kunnan terveyskeskuksesta. Päätös tästä tehdään aina tapauskohtaisesti ja hoidollisin perustein, ja se on osa lääkärin antamaa tai valvomaa hoitoa. Diabetes on yksilöllinen sairaus, ja myös hoitovälineiden tarve vaihtelee diabeteksen mukaan. Lisäksi erilaiset elämäntilanteet ja -olosuhteet vaikuttavat insuliinin annosteluun ja verensokerin seuraamistarpeeseen. Kunnan hallinnon tekemillä ohjeilla ei voida päättää yksittäisen diabeetikon tarvitsemien hoitotarvikkeiden määrää. Lisätietoa ja mm. ohjeet valituksen tekemiseen, jos hoitovälinejakelu toimii vastoin määräyksiä: Diabeetikon sosiaaliturva 2012 (pdf) (1.4 MB). Tietoa suositelluista hoitovälineiden määristä: Käypä hoito; plasmanglukoosin omaseuranta." Lähde diabetesliitto.


Jalkojenhoito


Jalkojenhoito kuuluu oleellisena osana diabeetikon terveydenhoitoa. Kunnan tarjoamat palvelut jalkaterapeuteille löydät täältä.


Suunterveydenhuolto


Kirkkonummen kunnan suunterveydenhuolto palveluita löydät täältä.


Ravitsemusterapeutti


Ohjeet Kirkkonummen kunnan ravitsemusterapeutin palveluista tietoa täältä.


Liikunnan ohjausta


Kirkkonummen kunnan järjestämästä liikuntaan liittyvästä ohjauksesta saat tietoa täältä.


Tietoa sosiaaliturvasta


(lääkekorvauksista verotukseen) löytyy Diabetesliiton sosiaaliturvaoppaasta, joka päivitetään vuosittain. Voit lukea sen tästä linkistä tai tilata paperisena itsellesi Diabetesliitosta!


Hoitosuositukset


Diabetesliitot ja yhdistykset kautta maapallon julkaisevat hoitosuosituksia. Suomessa tukeudutaan paljon eurooppalaisiin hoitosuosituksiin, joita myös suomalaiset asiantuntijat ovat tekemässä. Käypä-hoitosuosituksia päivitetään määräajoin perustuen samaan tutkimusnäyttöön kuin kansainväliset hoitosuositukset. Nyt on saatavilla hyvin yksityskohtaista tietoa sairauksista ja niihin suositeltavista käypähoidoista ja diabeteksen osalta voi tarkistaa ne täältä.